ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αθλητικη Ψυχολογια: Τι προσφερει και σε ποιους!

 

Ένας από τους κύριους στόχους της Αθλητικής Ψυχολογίας είναι να βοηθάει τους αθλητές και τους προπονητές να μεγιστοποιήσουν την απόδοση τους. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω τεχνικών που τους βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων συγκέντρωσης και προσοχής, στον έλεγχο του άγχους, στην αύξηση της αυτοπεποίθησης, στη διατήρηση ή στην αύξηση της συνοχής σε μια ομάδα, στην τοποθέτηση σωστών και λειτουργικών στόχων κ.α.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι πρωταρχικώς στόχος είναι η βελτίωση της απόδοσης και η εξέλιξη του εαυτού μου ως αθλητή/τριας και όχι αποκλειστικά η νίκη και η πρώτη θέση. Επιπλέον η Αθλητική Ψυχολογία βοηθάει και αντιμετωπίζει το άτομο σαν ολότητα και όχι μόνο σαν αθλητή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όλα τα παραπάνω να βρίσκουν εφαρμογή σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας και να έχουμε ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας, κάτι που φυσικά έχει θετικά αποτελέσματα και αγωνιστικά.Η ψυχολογική προετοιμασία είναι εξίσου αναγκαία με την προπονητική διαδικασία. Οι επιστήμονες της Αθλητικής Ψυχολογίας χρησιμοποιούν μεθόδους και τεχνικές προσαρμοσμένες στις ανάγκες του ατόμου που έχουν απέναντι τους αλλά και στις απαιτήσεις του αθλήματος και τις προκλήσεις της καθημερινότητας.

 

ΦΡΟΣΩ ΠΑΤΣΟΥ

 
Η Φρόσω Πατσού είναι Ψυχολόγος, πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Αθλητική Ψυχολογία. Έχει ολοκληρώσει τετραετές πρόγραμμα συμβουλευτικής και έχει ειδικευτεί στην γνωσιακή-συνθετική συμβουλευτική διαδικασία. Επίσης, είναι κάτοχος πτυχίου του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου στο τμήμα Ψυχολογίας.

Έχει κάνει πρακτική άσκηση στο Κέντρο Κοινοτικής Ψυχικής Υγείας στο Βύρωνα.  Από το 2008 είναι επιστημονική συνεργάτιδα  της Εθνικής Ομάδας Στίβου ενώ το 2009 και το 2011 είχε τη δική της στήλη σε θέματα ψυχολογίας σε τηλεοπτικές εκπομπές του ΣΚΑΙ και της ΝΕΤ. Έχει συνεργασίες με αθλητές τόσο σε ατομικά όσο και σε ομαδικά αθλήματα ενώ, παράλληλα έχει εκπαιδευτικό έργο σε δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ., σε Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων και σε δομές Δια Βίου Μάθησης.  Το ερευνητικό της έργο είναι αρκετά σημαντικό με παρουσιάσεις σε παγκόσμια συνέδρια και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά.

Υπήρξε μια από τις κορυφαίες αθλήτριες στίβου στη χώρα μας έχοντας  στο ενεργητικό της πληθώρα αθλητικών επιτυχιών ως πρωταθλήτρια στίβου στα 100μ. με ατομικό ρεκόρ 11΄΄.31 το 2001. Μερικές από τις πιο σημαντικές αθλητικές της επιτυχίες είναι η 4η θέση στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες Νέων στα 100μ. το 1994 στη Νορβηγία, η 6η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Έντμοντον του Καναδά το 2001 με τη σκυταλοδρομία 4*100μ.  και τα δύο χάλκινα μετάλλια στους Μεσογειακούς αγώνες της Τυνησίας την ίδια χρονιά.

Κορυφαίες στιγμές στην καριέρα της ήταν η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2000 στην Αυστραλία και το 2004 στην Αθήνα και η κατάταξη της στην 13η θέση. Είναι κάτοχος πανελληνίων ρεκόρ με πληθώρα μεταλλίων στα 100 και 200μ. στα εθνικά πρωταθλήματα. Υπήρξε μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου από το 1989 έως και το 2006 όπου τερμάτισε την αθλητική της καριέρα.

M.Sc Ψυχολόγος – Αθλητική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτις Εθνικής Ομάδας Στίβου
E-mail:  frossopatsou@yahoo.gr
Τηλ.:     6982.89.28.32
www.idealpsychology.gr

 

Ideal Psychology

facebook
instagram