Poros Island

Ο Δήμος Πόρου αποτελείται από δύο ενωμένα νησάκια, την Σφαιρία και την Καλαυρία, και το ηπειρωτικό τμήμα στην απέναντι ακτή της Πελοποννήσου. Η νεοκλασική γοητεία του παραδοσιακού οικισμού της Σφαιρίας, οι πευκόφυτες πλαγιές, οι μικροσκοπικοί κολπίσκοι, οι καταγάλανες  παραλίες και η εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα ( είτε από τον Πειραιά είτε από της ακτές της Τροιζηνίας ) αποτελούν τα δυνατά πλεονεκτήματα του προορισμού. Τα λιτά νεοκλασικά κτήρια, τα στενά δρομάκια που οδηγούν στα ενδότερα του οικισμού και, κυρίως, η ομορφιά του τοπίου θα σας κάνουν να αισθανθείτε ότι ξαναγυρνάτε σ’ έναν αγαπημένο τόπο διακοπών. Η μοναδική γεωγραφική μορφολογία του τόπου, η λιμνοθάλασσα και το στενό με τον Γαλατά δημιουργούν ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο σκηνικό από διερχόμενες βαρκούλες και καράβια που διαπλέουν το στενό του Πόρου.  Must είναι και η επίσκεψη στο Ρολόι, σήμα κατατεθέν της θαλασσινής πολιτείας από το 1927. Χτισμένο στην υψηλότερη κορυφή του λόφου, έχει πανοραμική θέα σε όλο το κανάλι που χωρίζει το νησί από την απέναντι ακτή της Πελοποννήσου. Η επίσκεψη στον Πόρο συνδυάζεται παραδοσιακά με εκδρομές στην απέναντι ακτή της Πελοποννήσου με το περίφημο Λεμονοδάσος ,τον Αρχαιολογικό Χώρο Τροιζήνας και το Ηφαίστειο των Μεθάνων.

ποτε να πατε

spring time

Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να χαρείτε την φύση, στη θάλασσα, στα πευκόφυτα δάση και στο Λεμονοδάσος όπου ανθισμένες λεμονιές και πορτοκαλιές πλημμυρίζουν τον αέρα με μεθυστικές ευωδιές. Σε συνδυασμό με το event που διοργανώνουμε, θα σας μείνει ένα αξέχαστο τριήμερο/διήμερο.

Ο Πόρος έχει πολλές και όμορφες παραλίες προσφέροντας πολλές επιλογές. Το Κανάλι είναι η πιο κοντινή παραλία στο λιμάνι με οργανωμένο και ελεύθερο τμήμα. Ανατολικά σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το Ασκέλι το πιο τουριστικό θέρετρο. Η μεγάλη αμμουδερή παραλία με τα θαλάσσια παιχνίδια προσελκύει κόσμο, κατά κανόνα οικογένειες και ξένους, που μένουν στα πολλά ενοικιαζόμενα του οικισμού. Εκεί θα βρείτε και αρκετές ταβέρνες. Ο ίδιος δρόμος καταλήγει στο Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, σε μια τοποθεσία κατάφυτη με πεύκα και πλατάνια. Ακριβώς κάτω από το Μοναστήρι υπάρχει ένας όμορφος κολπίσκος. Από την άλλη πλευρά του νησιού, επίσης σε μικρή απόσταση από το λιμάνι, βρίσκεται το Νεώριο με δύο παραλίες, ταβερνάκια και θαλάσσια σπορ. Δίπλα του είναι ένας από τους ομορφότερους αμμουδερούς κολπίσκους του Πόρου, το Λιμανάκι της Αγάπης και λίγο αργότερα η  παραλία του Ρωσικού Ναυστάθμου με το ιστορικής σημασίας σωζόμενο ερείπιο.. Το σκηνικό συμπληρώνεται από το μικροσκοπικό νησάκι του Δασκαλειού, το οποίο μοιάζει να φρουρεί το άνοιγμα του κόλπου. Στο βόρειο τμήμα του νησιού σας περιμένει  η πεντακάθαρη βοτσαλωτή παραλία της Βαγιωνιάς. Στο Ηπειρωτικό τμήμα του Πόρου η οργανωμένη παραλία της Αλυκής και δεκάδες άλλες καταγάλανες παραλίες προσφέρουν επιπλέον επιλογές για μπάνιο.

τι να δειτε

sightseeing

Ο Πόρος διαθέτει πολλά αξιοθέατα αρχαιολογικής σπουδαιότητας όπως το Αρχαιολογικό μουσείο Πόρου, τον  Nαό του Ποσειδώνα αλλά και αξιοθέατα φυσικής και πολιτιστικής αξίας όπως η κορυφογραμμή της Σφαιρίας , «Η Ωραία Κοιμωμένη» στα δυτικά του Λιμανιού, η Βίλα Γαλήνη κ.α. Περπατήστε στα σοκάκια, αναζητήστε παραδοσιακά σκάφη όπως τρεχαντήρια και βαρκαλάδες και αν είστε πιο τολμηροί περπατήστε προς τον Φάρο της Ντάνας.

Αρχαιολογικό Μουσείο
Μικρό μουσείο στο σπίτι του Αλέξανδρου Κορύζη ( διατέλεσε για μικρό χρονικό διάστημα, το 1941, πρωθυπουργός ), στην ομώνυμη πλατεία, με ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Τροιζηνίας και αρχαία ναυάγια.

Ρώσικος Ναύσταθμος
Διατηρητέο μνημείο του 1834, κοντά στο Μεγάλο Νεώριο, χρησίμευε για να ανεφοδιάζεται ο ρώσικος στόλος στο Αιγαίο.

Ναός Ποσειδώνα
Σήμερα σώζονται μόνο ελάχιστα ερείπια του δωρικού ναού του 520-510 π.Χ

Λεμονοδάσος
Στην αντίπερα όχθη της Πελοποννήσου, ανατολικά του Γαλατά, ένας λόφος κατάφυτος με λεμονιές και πορτοκαλιές.

Αρχαιολογικός Χώρος Τροιζήνας
Βρίσκεται 9 χλμ. βορειοδυτικά του Γαλατά. Ως γενέτειρα του Θησέα, η περιοχή προκαλεί το αρχαιολογικό ενδιαφέρον του επισκέπτη, παρόλα αυτά τα απομεινάρια αυτού του παρελθόντος είναι μάλλον πενιχρά.

Διαβολογέφυρο
Εντυπωσιακό φυσικό γεφύρι σκαμμένο στο βράχο, στην κοίτη ενός καταπράσινου ρέματος, μόλις 2 χλμ. από την Τροιζήνα.

πως να ερθετε

directions

Μπορείτε να επισκεφθείτε τον Πόρο είτε οδικώς είτε ακτοπλοϊκώς.  Λειτουργεί πορθμειακή σύνδεση Πόρου Γαλατά τόσο με οχηματαγωγά όσο και με παραδοσιακές λέμβους. Υπάρχει δυνατότητα να αφήσετε το αυτοκίνητό σας σε parking στον Γαλατά. Σε κάθε περίπτωση προτιμήστε την μετακίνησή σας στο νησί του Πόρου με την συγκοινωνία, περπατώντας ή με τις παραδοσιακές λέμβους βοηθώντας στην διαφύλαξη του παραδοσιακού χαρακτήρα του νησιού.

Με αυτοκίνητο

Αν έχετε δικό σας αυτοκίνητο ή έχετε νοικιάσει, τότε μπορείτε να έρθετε εύκολα από την Αθήνα σε 2 περίπου ώρες.

Ακολουθώντας την Αττική Οδό και εν συνεχεία την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, μετά τον Ισθμό, κάνετε αριστερά προς την Επίδαυρο (Κόρινθος Έξοδος Β’ – Επίδαυρος).

Οδηγείτε για 30 περίπου λεπτά και φθάνετε στη διασταύρωση για την Επίδαυρο. Λίγο πριν θα δείτε πινακίδες προς Πόρο ή Σπέτσες. Στη διασταύρωση θα στρίψετε δεξιά και αμέσως κάτω από την γέφυρα αριστερά.

Στη συνέχεια ακολουθείτε τον καινούργιο δρόμο, προσέχοντας να δείτε την πινακίδα προς Πόρο. Στο σημείο αυτό θα κάνετε λοξώς αριστερά για τον Πόρο και θα φθάσετε από τον παραλιακό δρόμο σε 30 περίπου λεπτά στο Γαλατά, από όπου και παίρνετε το μικρό φέρι για τον Πόρο.

Οι αναχωρήσεις των μικρών φέρι είναι κάθε 30 λεπτά, ο χρόνος για να περάσετε απέναντι στον Πόρο είναι περίπου 5 λεπτά και η τιμή του εισιτηρίου είναι 4€ μαζί με τον οδηγό.

Ο δρόμος είναι προέκταση της Εθνικής οδού, αρκετά καλός και για τη συνολική διαδρομή, με μία μέση ταχύτητα, χρειαζόμαστε περίπου 2 ώρες.

Στο Γαλατά υπάρχει ένα μεγάλο δημοτικό ανοιχτό parking (δωρεάν) για να αφήσετε το αυτοκίνητό σας, στην περίπτωση που θελήσετε και να περάσετε απέναντι στον Πόρο με τις βάρκες σε 5 λεπτά, με τιμή εισιτηρίου 1€ το άτομο.

Ακτοπλοϊκώς από Πειραιά

Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά Ferry Boats για Πόρο.  Η διάρκεια  του ταξιδιού είναι 2 ώρες και 15 λεπτά.

Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά επίσης, Ιπτάμενα Δελφίνια και Catamaran.  Η διάρκεια του ταξιδιού είναι από 1 ώρα έως 1 ώρα και 20’, αναλόγως του τύπου του πλοίου.

Πληροφορίες δρομολογίων στο Λιμεναρχείο Πόρου 22980-22274 και  στα τοπικά ταξιδιωτικά γραφεία.

www.poros.gr

facebook
instagram